معرفی کپسول اکسیژن 5 لیتری و 10 لیتری
کپسول اکسیژن یکی از اساسیترین و مهمترین تجهیزات پزشکی است که برای بیمارانی که قدرت نفس کشیدن کمی دارند، یا اصلا این توانایی را دارند بسیار ضروری است. از آنجایی که امروزه بسیاری از بیماران به سبب عوارض و اسیبهای ناشی از بیماری، قدرت تنفس کمی دارند، استفاده از کپسول اکسیژن برای آنها حیاتی است. درواقع یکی از پراستفادهترین تجهیزات پزشکی که امروزه برای اغلب بیماران استفاده میشود، همین کپسول اکسیژن است.
احتمالا برای شما هم پیش آمده که یکی از اطرافیانتان از کپسول اکسیژن استفاده کرده باشد، اصولا کپسول اکسیژن 5 و 10 لیتری بیشتر از سایر کپسولها مورد استفاده قرار میگیرد. حال برای اینکه با عملکرد و تاثیر استفاده از این کپسولها آشنا شوید، تا انتها این مقاله همراه ما باشید.
کپسول اکسیژن چیست؟
همانطور که گفتیم کپسول اکسیژن یکی از کاربردیترین تجهیزات پزشکی است که برای نفس دادن به بیماران استفاده میشود. شکل و ظاهر این کپسولها به صورت یک محفظه استوانهای است که مقاومت زیادی دربرابر ضربات و آسیبهای بیرونی دارد. کپسول اکسیژن در ظرفیتهای مختلفی ساخته میشود. از آنجایی که موارد استفاده از کپسول اکسیژن در بیمارستانها بسیار زیاد است، عموما از کپسول اکسیژن 5 و 10 لیتری استفاده میکنند.
انواع کپسول اکسیژن
شاید با خود تصور کنید که تفاوتهای کپسول اکسیژن فقط محدود به اندازه آن است، اما برخلاف این باور، کپسولهای اکسیژن تفاوتهای زیادی با یکدیگر دارند. پس بهتر است پیش از اینکه به سراغ ظرفیتهای کپسول اکسیژن برویم، درمورد انواع کپسولها اطلاعاتی به دست بیاوریم:
کپسول گاز اکسیژن فشرده
اولین نوع از کپسول اکسیژنف کپسول گاز اکسیژن فشرده است. هوای عادی که ما در شرایط جوی استاندارد نفس میکشیم حاوی 21٪ اکسیژن و 79٪ نیتروژن است. اما کپسول گاز اکسیژن فشرده حاوی 99.5٪ اکسیژن خالص است. این کپسول در مقایسه با کپسولهای عادی خلوص بیشتری دارد. تولید این کپسول با دریافت اکسیژن با اتمسفر و فشرده کردن آن انجام میشود. وقتی که این اکسیژن با فشار از کپسول خارج شود، باعث تنفس مجدد شخص میشود. از این کپسول بیشتر برای اشخاصی که قدرت تنفس بسیار کمی دارند استفاده میشود.
کپسول اکسیژن مایع
نوع دیگر از کپسول اکسیژن به کپسول مایع معروف است. اکسیژن مایع 99.5٪ اکسیژن خالص بوده و در اثر سردکردن گاز اکسیژن تولید میشود. این گاز بهصورت مایع ذخیره میشود. از آنجایی که استفاده از این کپسول برای کوتاه مدت توصیه نمیشود، آن را بهصورت بلندمدت برای بیمارانی که سطح هوشیاریشان پایین است یا اصطلاحا در کما هستند استفاده میشود.
ظرفیت کپسول های اکسیژن
موضوع دیگری که در استفاده از کپسول اکسیژن اهمیت دارد، ظرفیت این کپسولها است. در حال حاضر ظرفیت کپسولهای اکسیژن در سایزهای 2.5، 5، 10، 20، و 40 لیتری است. کوچکترین کپسول اکسیژن، کپسولهای 2.5 لیتری است. این کپسولها برای نوزادن و کودکان بیمار، ورزشکاران کوهنورد در ارتفاعات بالا و شرایط اورژانس پزشکی استفاده میشوند. کپسولهای 5 لیتری برای استفاده در داخل اتوموبیل شخصی و آمبولانس بوده و حداکثر 3 تا 4 ساعت ظرفیت اکسیژنرسانی را دارند.
کپسولهای 10 لیتری مناسبترین سایز برای منازل و کلینیکهای درمانی هستند، البته قابل حمل نیستند، اما بسیار کاربردی بوده و بیشترین مورد استفاده را دارند. این کپسولها ظرفیت 1 تا 2 لیتر اکسیژن در دقیقه و 8 تا 10 ساعت برای رساندن اکسیژن را دارند. کپسولهای 20 و 40 لیتری که بزرگترین کپسولهای اکسیژن هستند در بیمارستانها، مراکز درمانی و انتقال طولانیمدت بیمار در آمبولانس استفاده میشوند.
کپسول اکسیژن 5 لیتری
همانظور که گفتیم یکی از پراستفادهترین کپسولها، کپسول 5 لیتری است. این کپسول برای استفاده داخل اتوموبیل شخصی و آمبولانس بوده و 3 الی 4 ساعت ظرفیت اکسیزنرسانی دارد. جنس کپسول از آلومینیوم بسیار مقاوم بوده و در برابر ضربات بیرونی کاملا مقاوم است. این کپسول دارای رنگ عایق ضد زنگ بوده و دارای دستگیره PVC و یا کلاهک آهنی است. وزن این کپسول با تمام ابزارهای آن حدود 8 کیلوگرم است که در ابعاد 14×46 قرار دارد.
کپسول اکسیژن 10 لیتری
یکی دیگر از پراستفادهترین کپسولهای اکسیژن، کپسول 10 لیتری است. این کپسول در منازل، درمانگاهها، بیمارستانها و کلینیکهای خصوصی قابل استفاده است. البته باید به این نکته اشاره کنیم که این کپسولها به دلیل وزن بالایی که دارند قابل حمل نیستند. کپسولهای 10 لیتری میتوانند 1 الی 2 لیتر اکسیژن را در هر دقیقه به بیمار برسانند. ظرفیت اکسیژنرسانی این کپسولها 8 الی 10 ساعت است.
جنس این کپسولها از فولاد بوده و رنگ آن سفید با عایق ضد زنگ است. این این کپسولها حدود 14 کیلوگرم بوده که در ابعاد 14×14×84 شکل گرفته است. فشاری کاری این کپسول حدود 150 بار و فشار تست آن حدود 250 بار است.
در هنگام خرید کپسول اکسیژن باید به چه مواردی دقت کنیم؟
خرید کپسولهای اکسیژن باید با دقت و توجه زیادی انجام شود. چون این کپسولها نقش حیاتی در تنفس بیمار دارند، پس باید تمام موارد آن بادقت بررسی شود، چون باتوجه به تقاضای زیاد مردم از این محصول، بسیاری از اشخاص اقدام به فروش کپسولهای تقلبی اکسیژن میکنند که جان انسان را به خطر میاندازد. امروزه عموما کپسولهای اکسیژن 5 و 10 لیتری برای مصارف خانگی خریداری می شود. در هنگام خرید این کپسولها باید به موارد زیر دقت داشته باشید:
-
تاریخ ساخت
-
وزن و حجم
-
رنگ و عایق ضد زنگ
-
حک بودن نماد اکسیژن روی کپسول
چگونه از کپسول های اکسیژن استفاده کنیم؟
برای استفاده از کپسول اکسیژن 5 و 10 لیتری یا عموما هر کسپول دیگری، باید نکاتی را درنظر داشته باشید. قبل از استفاده حتما دستان خود را شسته و خشک کنید، همچنین کپسول و لولههای آن را تمیز نگه دارید تا از میکروب دور باشد. برای استفاده از این کپسولها ابتدا اجزای کپسول را چک کنید، لولههای آن را وصل کنید، شیرفلکه را باز کرده و فشار اکسیژن را طبق راهنما تنظیم کنید. در نهایت لوله کانولا را در دهان بیمار قرار دهید.
به یاد داشته باشید که بین کپسول اکسیژن با منابع آتشزا باید 1.5 تا 3 متر فاصله باشد، علاوه بر آن نباید هیچگونه مواردی مثل بنزین، الکل، تینر و غیره در اطراف کپسول قرار بگیرد. همچنین مراقب باشید که کپسول اکسیژن به زمین برخورد نکند، یا اگر برخورد کرد حتما شیرفلکه آن را ببندید!
کلام آخر
برای اینکه به بیماران قدرت نفس کشیدن دهیم ابزارهای زیادی وجود دارد، اما کپسول اکسیژن سالمترین و بهترین ابزاری است که قدرت تنفس بیماران را تامین کند. پس به یاد داشته باشید که اگر روزی به این دستگاه نیاز پیدا کردید، حتما نوعی از آن را خریداری کنید که با شرایط شما بیشترین سازگاری را داشته باشد. عموم مردم امروزه کپسول اکسیژن 5 و 10 لیتری را برای بیماران خود خریداری میکنند تا بتوانند نفس آنها را تامین کنند. شما هم میتوانید در صورت نیاز، این محصول را خریداری کرده و نفس تازهای به بیماران دهید.
بدون دیدگاه