نبولایزر و دستگاه اکسیژن ساز دو ابزار پزشکی هستند که برای بیماری‌های تنفسی و مشکلات ریوی کاربرد دارند. عملکرد نبولایزر این است که دارو را به حالت بخار درآورده و به ریه بیمار انتقال می‌دهد. دستگاه اکسیژن ساز هم اکسیژن خالص تولید می‌کند و آن را به بیمار می‌دهد. تمام بیمارانی که نیاز به اکسیژن دارند و یا مشکلات تنفسی مثل آسم دارند می‌توانند با اجاره دستگاه اکسیژن ساز مشکل خود را حل کنند. تا انتها این مطلب از مجله اکسیژن سنتر را همراهی کنید تا با نبولایزر و دستگاه اکسیژن ساز بیشتر آشنا شویم.

کاربرد دستگاه نبولایزر

نبولایزر یکی از تجهیزات پزشکی است که برای موارد مربوط به ریه استفاده می‌شود. این دستگاه با نام دیگر استنشاقی هم استفاده شده و مهم‌ترین کاربرد آن برای تجویز دارو است. وظیفه نبولایزر باز کردن راه هوایی بیمار است و در بیماری‌های مختلفی کاربرد دارد؛ از جمله انسداد مزمن ریه، برونشیت، آسم، ذات الریه و بیماری‌های آلرژیک. نبولایزر به طور کلی برای بیماری ریوی و تنفسی اهمیت بالایی دارد. کارایی این دستگاه به این شکل است که دارو را از حالت مایع در آورده و به حالت مه و غبار تغییر شکل می‌دهد. این غبار به وجود آمده در دستگاه جذب شده و آن را وارد بدن می‌کند. ناگفته نماند که وقتی دارو به این حالت درمی‌آید، سریع‌تر جذب بدن می‌شود.

آشنایی با دستگاه اکسیژن ساز

دستگاه اکسیژن ساز یکی از دستگاه‌هایی است که همانند نبولایزر کاربرد فراوانی برای بیماران ریوی و تنفسی دارد. وظیفه این دستگاه متمرکز کردن و تصفیه سازی اکسیژن موجود و رساندن آن به بیمار است. در شرایطی که بیمار به اکسیژن خالص و سالم نیاز دارد، دستگاه اکسیژن ساز این عمل را انجام داده و به بیمار اکسیژن سالم و غلیظ می‌رساند. این دستگاه نیازی به شارژ کردن ندارد و تنها نیازمند نگهداری مناسب است. ناگفته نماند که در سال‌های اخیر نوع جدیدی از دستگاه اکسیژن ساز آمده که عملکرد نبولایزر را هم انجام می‌دهد؛ یعنی هم خالص سازی اکسیژن را انجام می‌دهد و هم دارو را به حالت مه تبدیل کرده و به ریه بیمار انتقال می‌دهد.

نبولایزر و دستگاه اکسیژن ساز چه تفاوتی دارند؟

با این که هر دو دستگاه از تجهیزات پزشکی ریه و تنفسی به شمار می‌روند، اما کاربرد نبولایزر و دستگاه اکسیژن ساز متفاوت است. دستگاه اکسیژن ساز، اکسیژن موجود را خالص سازی کرده و به بیمار اکسیژن سالم می‌رساند؛ در حالی که نبولایزر دارو را به شکل غبار درآورده و وارد ریه بیمار می‌کند. البته ممکن است این دو دستگاه در کنار هم عملکرد خوبی داشته باشند، اما کاربرد جداگانه‌ای دارند. نکته مهم این است که از این دو دستگاه نباید به طور همزمان استفاده شود.

جدیداً برخی از دستگاه‌های اکسیژن ساز مجهز به سیستم نبولایزر هم شده‌اند و می‌توان از یک دستگاه دو عملکرد را دریافت کرد. در برخی بیماری‌ها، ممکن است بیمار به شکل مقطعی نیاز به دستگاه نبولایزر داشته باشد؛ چون همانطور که گفتیم کارکرد نبولایزر برای تزریق غباری دارو به بیمار است. این در حالی است که برخی بیماران نیاز مادام‌العمر به دستگاه اکسیژن ساز داشته و به طور همیشگی باید از این این دستگاه استفاده کنند.

مزیت های استفاده از نبولایزر

نبولایزر یک دستگاه تنفسی است برای زمان‌هایی که نیاز است دارو از طریق ریه به حالت مه وارد بدن بیمار شود. استفاده از این دستگاه مزیت‌هایی دارد که ما در ادامه آن‌ها را بررسی می‌کنیم:

  • استفاده از نبولایزر یک راه حلی است برای این که التهاب‌های دستگاه تنفسی کاهش پیدا کند.
  • از نبولایزر برای کاهش علامت‌های بیماری‌های ریوی و تنفسی استفاده می‌شود. البته این فعالیت‌ها باید طبق دستورالعمل و شرایط خاص انجام شود.
  • نبولایزر در از بین بردن عفونت تنفسی موثر است. عفونت های تنفسی خطر آنچنانی ندارند؛ اما شرایط تنفس را سخت می‌کنند. همچنین کودکانی که دچار این مشکلات هستند زندگی سختی دارند. نبولایزر با امکان استنشاق دارو می تواند تا حد زیادی درمان را پیش برده و مشکل را حل کند.

تعریف ماسک نبولایزر

زمانی که بیماری های تنفسی شدید باشد و پزشک تشخیص دهد که درمان باید سریع اتفاق بیفتد، ماسک نبولایزر به کمک بیمار می‌آید. بیماری‌هایی مثل التهاب شدید کرونا و یا برونشیت حاد باید در هنگام درمان از ماسک نبولایزر استفاده کنند. ماسک نبولایزر یک ماسک پزشکی است که به بیمار کمک می‌کند تا داروهایی که باید استنشاق شوند سریع‌تر به سیستم تنفسی برسند. در این شرایط داروها تاثیر بیشتری داشته و دستگاه ریوی زودتر بهبود پیدا می‌کند. ماسک نبولایزر انواع مختلفی دارد و در سه نوع پنتوماتیک، اولتراسونیک و مش کپ موجود است.

طریقه استفاده از ماسک نبولایزر

استفاده از ماسک نبولایزر تابع شرایطی است که حتماً باید طبق همان انجام شود. شرایط استفاده از ماسک طبق موارد زیر است:

  1. در ابتدای مرحله دست‌های شما باید بدون هیچگونه میکروب و عفونتی باشد. برای این کار لازم است که دست‌هایتان را به خوبی شسته و خشک کنید.
  2. دستگاه تنفسی را طبق بروشور همراه، نصب کرده و بعد از این که مطمئن شدید درست انجام دادید دستگاه را به برق وصل کنید.
  3. در این مرحله لازم است که دارو را به نبولایزر اضافه کنید. آمپول دارو را به خوبی تکان دهید و دارو را اضافه کنید.
  4. بعد از اضافه کردن باید دوز مورد نظر را اندازه بگیرید. بررسی کنید که حجم مایعی که تزریق شده کم است یا زیاد؛ در صورتی که حجم کمتر باشد باید آن را اضافه کنید.
  5. برای این کار باید دارو را با سرم فیزیولوژیک رقیق کرده و بعد اضافه کنید. منظور از سرم فیزیولوژیک، ترکیب محلول نمکی و بعد از آن اضافه کردن دارو است.
  6. در این مرحله لازم است که دستگاه نبولایزر را روشن کنید.
  7. طبق تجویز پزشک استنشاق را انجام دهید. در صورتی که باید استنشاق دهانی انجام دهید، باید تنفس شما از طریق دهان باشد.
  8. اگر هم از ماسک نبولایزر استفاده می‌کنید باید دقت کنید که ماسک به درستی روی صورت تان قرار گرفته باشد.
  9. استنشاق را تا جایی ادامه دهید که در ظرف نبولایزر حباب ببینید. به وجود آمدن حباب، این هشدار را می‌دهد که دارو در حال اتمام است. بعد از این حالت ظرف را تکان دهید تا قطرات دوباره به درون ظرف بریزند.

کاربرد نبولایزر برای کودکان

از آن‌جایی که نبولایزر یک دستگاه استنشاق دارویی است، می‌توان گفت که یک راه بسیار مناسب برای درمان عفونت‌های ریوی و تنفسی برای کودکان است. این دستگاه اثری سریع و پیشگیری کننده دارد و به دلیل این که دارو را به حالت مه غلیظ درمی‌آورد، کار را برای کودکان راحت می‌کند و جذب سریعی دارد. نبولایزر مخاط بینی را هیدراتاسیون کرده و ایمن سازی گوارش را انجام می‌دهد. استفاده از این دستگاه به کودکان کمک می‌کند تا با رطوبت سازی در غشاهای مخاطی و ریه، درمان سریع‌تر انجام شود. از این دستگاه می‌توان هم در منزل و هم در بیمارستان استفاده کرد. مدل‌های مختلف استنشاقی برای نبولایزر وجود دارد مثل استنشاق پودر، اولتراسونیک و پنوماتیک. در ایران پرکاربردترین استنشاق، پنوماتیک است. این در حالی است که در باقی کشورها، اولتراسونیک بسیار کارایی دارد.

جمع بندی

برای بیماران تنفسی و ریوی، نبولایزر و دستگاه اکسیژن ساز اهمیت بالایی دارد. هر دوی این دستگاه‌ها، عملکرد درمانی برای بیمارانی دارند که دستگاه تنفسی شان دچار مشکل است. نبولایزر انواع مختلفی دارد که به هنگام انتخاب، حتماً باید به نوع آن توجه شود. نوع دستگاه با بیماری رابطه مستقیمی دارد و بهتر است که با مشورت پزشک خریداری شود. امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد. همواره می‌توانید دستگاه نبولایزر و اکسیژن ساز را از مجموعه معتبر اکسیژن سنتر تهیه کنید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *